СЗО: 10 000 души са починали от Ковид-19 през декември

11 ян. 2024, 12:10
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Събиранията за празниците през миналия декември са довели до по-голямо разпространение на Ковид-19, казват от СЗО. Докладвани са 10 хиляди смъртни случая, а хоспитализациите са увеличени с 42 % в почти 50 страни. Става дума за Европа и страните от американския континент, които предоставят такава информация на СЗО.

„Въпреки че 10 хиляди смъртни случая на месец е много по-малко, отколкото в пика на пандемията, такова ниво на предотвратими смъртни случаи е неприемливо.“ каза генералния директор на СЗО.

Според него, има увеличение на случаите и в други страни, които обаче не споделят такава информация със СЗО и той призова правителствата да продължават да следят заболеваемостта и да предоставят на гражданите достъп до лечение и ваксини. Според СЗО, основният вариант, които циркулира сега е подвариант на омикрон и наличните ваксини предоставят някаква защита.

Мария Ван Кирхов, технически директор по въпросите за Ковид-19 в СЗО каза, че има увеличение на респираторните заболявания в цял свят поради ковид, но отбеляза и наличие на грип, риновируси и пневмония.

Очаква се тенденцията а увеличена заболеваемост да продължи и през останалите зимни месеци в свереното полукълбо, а вече се наблюдава увеличение на случаите и в южното, където сега е лято.

СЗО препоръчва ваксинация, носене на маски вътре и редовно проветряване на помещения, където има повече хора.

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари