Турция предвижда офанзива в Сирия, ако кюрдите проведат избори

30 май 2024, 17:14
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Турция няма да се поколебае да осъществи нова офанзива в северна Сирия, ако кюрдските групи там, които Анкара обвинява във връзки с нелегални милиции, проведат избори в района. Това става ясно от изявление на турския президент Реджеп Ердоган.

Автономна кюрдска администрация контролира северната и източна част на Сирия и обяви, че на 11 юни ще провежда избори за кметове в няколко провинции.

Според Турция, която и преди е осъществяла нападения над Сирия, това е стъпка към създаване на независима кюрдска територия, която да минава отвъд границата, а изборите са заплаха за териториалната цялост както на Турция, така и на Сирия.

„Следим отблизо агресивните действия на терористичната организация срещу териториалната цялост на страната ни и на Сирия, под претекста, че провежда избори.“ каза Ердоган.

Турция счита кюрдката военна група, известна като „Звено за защита на народа“ за терористична група, свързана с бунтовете срещу турската власт от 1984 г., при които  са убити десетки хиляди души.

Тази група обаче е гръбнакът на Сирийските демократични сили, които пък са ключов съюзник на САЩ в борбата срещу Ислямска Държава; подкрепата на САЩ предизвиква напрежение в отношенията с Турция.

Турция извършва не една военна операция в Сирия с цел да премахне групата от там.

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари