Успешно инвитро на носорог може да спаси изчезващ вид

25 ян. 2024, 13:01
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Изследователи осъществиха първия успешен трансфер на ембрион към сурогатна майка, което е основна стъпка в усилията за възстановяване на вида северен бял носорог, вече изчезнал от дивата природа.

Тестовете започват с животни от вида южен бял носорог. Яйцеклетки са оплодени в лаборатория, след което са имплантирани в женско животно. Това става на 24 септември 2023 г., в Кения, а бременността продължава вече 70 дни и засега се счита са успех. Бременността при носорозите трае около 16-18 месеца, така че очакваме малкото в началото на следващата година.

„Успехът на трансфера на ембриона е доказателство, че концепцията работи и ще ни позволи да прехвърлим по същия начин и ембриони на северния бял носорог – крайъгълен камък за спасение на вида от изчезване“ казват от БиоРескю, организация, участваща в проекта.

Около 20 хиляди животни от вида южен бял носорог са все още в дивата природа, като заедно с черния носорог са пример за успешно завръщане на вида от ръба на изчезването. Северният им братовчед обаче вече не се среща в дивата природа, а от вида са оцелели едва две животни –Нажин и Фату, майка и дъщеря, които живеят в Кения и не могат да се размножават естествено. Последният мъжки носорог, партньорът на Нажин, е евтаназиран през 2018 г. поради напреднала възраст.

Проби от неговата сперма, както и тази и на още 4 вече мъртви носорози от вида са запазени с надежда да се ползват за ин витро оплождане на яйцеклетки от последните оцелели женски. Ако ембрионите могат да се износят от сурогатни майки от вида южен бял носорог, можем да очакваме, увеличение на популацията на южния носорог.

Някои природозащитници са скептични и смятат, че е прекалено късно за тези носорози, защото техните местообитания вече са унищожени или са недостъпни поради човешка дейност и усилията трябва да се фокусират върху други застрашени видове, които имат по-големи шансове за оцеляване.

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари