Въртящата се кула на Да Винчи

25 ян. 2024, 13:42
dynamic tower
 Автор: AleksM
Прочетена:

Въртящата се кула или Кулата на Да Винчи е 420-метров, 80-етажен подвижен небостъргач, проектиран от архитекта Дейвид Фишър. Подобно на Suite Vollard, завършен през 2001 г. в Бразилия, всеки етаж е проектиран да се върти независимо, което води до променящата се форма на кулата. Всеки етаж е проектиран да се върти с максимум 6 метра в минута или едно пълно завъртане за 180 минути. Той беше предложен като първият в света сглобяем небостъргач с 40 фабрично построени модула за всеки етаж. Фишър каза, че 90% от кулата може да бъде построена във фабрика и изпратена до строителната площадка. Това би позволило по-бързото изграждане на цялата сграда. Ядрото на кулата трябва да бъде изградено на строителната площадка. Сглобяемите части ще намалят цената на проекта и броя на работниците, а строителството ще отнеме 30% по-малко време от времето необходимо, за постояването на нормален небостъргач, със същия размер .

Оборудването за кухня и баня ще бъде предварително монтирано. Ядрото ще обслужва всеки етаж със специална, патентована връзка за чиста вода, базирана на технология, използвана за зареждане на самолети по време на полет. Предлага се цялата кула да се захранва от вятърни турбини и слънчеви панели. Турбините ще бъдат разположени между всеки от въртящите се етажи. Те могат да генерират до 1 200 000 киловатчаса енергия всяка година. Очаква се слънчевите панели да покриват покрива и горната част на всеки етаж.

Кога ще се завърти, въртящата се кула на Дубай?

Вече има предложения за залози, кога ще бъде осъществен проекта? Все още не е известно, но динамичната кула ще бъде първият въртящ се небостъргач, който може да се върти индивидуално, на всички етажи.

Любопитно и нещо съвсем ново, което никога не е осъществявано досега. Отделните етажи ще се въртят на 360 градуса около центъра на сградата. Централна ос ще бъде разположена в центъра на Dynamic Tower. Тук ще бъдат разположени асансьорите на небостъргача.
Отделните етажи ще се въртят независимо един от друг. Така силуетът на небостъргача, наричан още кулата „Да Винчи“, непрекъснато ще се променя. Един и същ силует, вероятно няма да се види два пъти. Пълният завой трябва да отнеме около 90 минути. Това ще гарантира, че обитателите на сградата няма да забележат умереното движение. Новата технология ще позволи на обитателите да въртят етажа автономно според собствените си желания. По този начин всеки обитател на Dynamic Tower ще допринесе за промяната на сградата със своята индивидуална ориентация на пода.

Друг акцент на високата 420 м Dynamic Tower в Дубай са слънчевите колектори. Те ще направят възможно автоматичното подравняване на балкона спрямо слънчевите лъчи. Dynamic Tower има за цел да въведе нова ера в архитектурата и значително да промени облика на мегаполисите.

Какво ще има вътре?

В най-горната зона на Въртящата се кула са планирани пет вили. Паркирането ще се извършва директно във вилата. С помощта на специален асансьор, в средата на сградата превозните средства ще бъдат транспортирани до собствения им етаж. Една вила трябва да бъде над 1000 квадратни метра. Баните ще бъдат покрити с италиански мрамор от фабриката Леонардо да Винчи в Италия. Светлинният и звуков фон на баните могат да бъдат адаптирани, към моментното настроение на обитателите. Освен това вилите ще бъдат оборудвани с най-новите технологии за интелигентен дом. Това ще контролира скоростта на въртене и посоката на пода, както и осветлението, температурата и мултимедийното забавление. Очаква се вила в Dynamic Tower Dubai да струва невероятните 28 милиона евро.

Това е един от най- добрите проекти на всички времена. В долната зона е предвиден 6-звезден хотел. Гостите на хотела ще имат възможност да помогнат при проектирането на сградата, но също така и на силуета на града. И да изберат гледката според собствените си желания. Това придава на концепцията за лукс напълно ново значение в хотелиерската индустрия. Ето защо не е изненадващо, че този хотел ще бъде един от водещите луксозни хотели в света. Освен това в сградата ще има няколко офиса и луксозни апартаменти на високи цени.

Колко електричество, ще е необходимо, за да се завърти?

Динамичната кула ще осигури собствена енергия. В някои дни кулата дори ще генерира излишък от енергия. Отделните етажи, които се въртят около централната ос, ще се движат от вятъра. Между етажите ще бъдат разположени вятърни турбини, които след това ще задвижат етажите. Ще бъдат използвани общо 48 вятърни турбини. При нормални условия на вятъра, всяка турбина ще генерира до 1 200 000 kWh енергия. Електричеството ще се произвежда изцяло от соларни клетки. Всички слънчеви клетки трябва да бъдат разположени на покрива на Dynamic Tower.

 

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари