Опозицията в Русия призовава за протестен вот в неделя

15 мар. 2024, 12:37
, , ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

В навечерието на изброите за президент в Русия, които ще се проведат в петък, събота и неделя, най-яркият опозиционен лидер, Алексей Навални е погребан, други опозиционни лидери са в затвора или в изгнание, а до изборите са допуснато само верни на настоящия президент кандидати, така че никой не очаква изненади. Въпреки това, опозицията в Русия призова за протестен вот, следващ желанието на Навални.

Те наричат действието „На обяд срещу Путин“ и призовават поддръжниците на Навални, да идат до изборните секции точно на обяд в неделя, за да направят опашки, след което да гласуват така, че да затруднят властите при броенето на бюлетините. Например може да напишат „Алексей Навални“ или да гласуват за един от тримата „опозиционни“ кандидати, за които се счита, че са удобни на Кремъл и изцяло под негов контрол. Целта е да се намали вота за президента Путин, а Навални е подкрепял този план преди да умре.

Властите вече обявиха подобно действие за незаконно, а никой не смята, че то може промени изборния резултат и е сигурно, че победителят в неделя ще бъде Путин.

Според Кремъл, Путин има 86 % подкрепа, тоест обещанията му за победа в Украйна и модернизация на инфраструктурата в Русия се приемат добре в обществото.

Протестният вот цели още да покаже на всички, които не подкрепят Путин, че не са сами, а и на света, че не всички руснаци одобряват настоящия президент, който след тези избори ще си осигури власт поне до 2030 г.

Според властите, последователите на Навални са екстремисти, подкрепяни от САЩ, които целят да дестабилизират Русия и да попречат на изборите и вече се изпращат писма-предупреждения, че участие в такива акции може да доведе до законови последици.

Според Кремъл, всички дейности на поддръжниците на Навални се считат за провокация и всяко незаконно поведение ще бъде адресирано от полицията.

За да се избегнат масови протестни действия, администрацията съветва служителите си да гласуват в петък, а някъде се организират други събития, които да съвпаднат с протестния вот, за да се откажат хората от него.

Според организаторите, дори  протестният вот да не се състои както е замислен, желанията на истинската опозиция ще бъдат видени на бюлетините от хиляди официални лица.

Не се очаква този протестният вот да има реални последици, освен вероятно арести на граждани за „екстремистки дейности“ но от опозицията смятат, че руските граждани, които не подкрепят Путин, трябва да покажат това ясно.

Източник: Reuters

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари