Воден апокалипсис по Черномието – в Царево има две жертви

5 сеп. 2023, 17:03
 Автор: Васил Проданов
Прочетена:

Воден апокалипсис застигна Южното Черноморие. Двама души загинаха при наводненията в Царево, съобщи кметът на града Георги Лапчев. По-късно информацията потвърдиха и от МВР. Жертвите са мъж и жена.

Обилните валежи край морето са предизвикали редица наводнения.

В Ахтопол потопът е дошъл още сутринта, разказа Георги Пенчев. От полицията в Бургас информираха, че е затворен пътя Варвара – Синеморец заради наводнен участък от преливането на река Велека. На къмпинг „Арапя“ пък водата е достигнала до два метра в ниските части. Няколко коли са били отнесени от водите и са в морето. От рано сутринта са започнали дейностите по спасяване на хора, които са в опасност.
В община Царево е обявено бедствено положениет. То ще бъде в сила в следващите пет дни.
Река Велека е заляла село Кости. Кметът на Царево обясни, че  направена пълна организация за евакуация на хората, които са били в опасност.
Кризисният щаб в града проведе спешно заседание. Кметът призова жителите на Царево да не пътуват и да останат вкъщи.
По-късно през деня се появиха информации за населени места без ток. Той е спрян превантивно, за да не се стигне до токови удари.
Сирени призоваваха жителите на Царево да се евакуират на по-високи места.  Приземни етажи на хотели на къмпинг „Нестинарка“ са под вода.
Според данните на пожарната в Бургас в бедстващия град има около десет екипа огнеборци – два от Бургас, три от Царево, един от Приморско и два на сигнално-охранителна дейност.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари