Започна мисията за връщане на проби от обратната страна на Луната

3 май 2024, 18:35
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Китай изпрати автоматичен апарат на двумесечна мисия да събере и върне на Земята проби от обраната страна на Луната, а това първа такава мисия в света.

Апаратът Chang’e-6  излетя на борда на най-голямата китайска ракета, Long March-5. Той ще трябва да кацне на южния полюс на Луната, след което ще събере проби и ще се върне на Земята.

Това е първа мисия за събиране на проби от обратната страна на Луната, а Китай успешно кацна на Луната през 2018 г и върна проби от блзиката страна през 2020 г.

Изстрелването се гледа с интерес от изследователи, дипломати и представители на Европейската космическа агенция, които имат интерес към изследване на пробите, които апаратът ще върне. Липсват представители на НАСА, тъй като според закона в САЩ, те нямат право да осъществяват съвместни мисии с Китай.

Обратната страна на Луната се нарича така, защото поради особености на въртенето, тя никога не се обръща към Земята, така че все още е донякъде обвита в мистерия.

След като апаратът се отдели от ракетата, ще пътува още 5 дни, докато достигне в орбита около Луната, а в началото на юни ще опита да кацне.

След това ще събере около 2 килограма проби, като ще може да направи това в рамките на 14 часа.

Предишната мисия, Chang’e-5 успя да върне проби, които добавиха нова информация за това, което знаем за Луната и помогнаха да се датира по-добре вулканичната активност. На южния полюс се очаква да се открият по-стари скали от всички, които са изследвани досега.

Chang’e-6 е и част от дългосрочна мисия з построяване на постоянна изследователска станция на Луната съвместно с Русия.

Подобна станция ще помогне за изследване на потенциално ценни ресурси на Луната, но може да служи и като плацдарм за изследване на по-далечния космос.

Според директора на проекта, базовият модел на тази станция ще бъде готов до 2035 г.

Източник: Reuters

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари