12 месеца с глобално затопляне над 1.5 градуса

8 фев. 2024, 13:38
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Глобалното затопляне на планетата надхвърли 1.5 градуса за пореден месец и така отбелязваме 12 последователни месеца на температура, надвишаваща критичната, определена за горна граница, която не трябва да се преминава.

Последната годна е с 1.52 градуса по-топла от времената преди индустриалната епоха, според данни от Европейката организация на наблюдение и анализи на климата, „Коперник“. Януари също отбеляза температурни рекордни и е с 1.66 градуса по-топъл от средната януарска температура от прединдустриалната епоха.

Според Парижкото споразумение от 2015 г., страните се съгласяват да действат така, че глобалното затопляне да не надвишава 2 градуса, а още по-амбициозната цел е да не надвиши 1.5 градуса. Последното вече е факт и изследователите се притесняват, че ако тенденцията се запази за период от повече години, планетата може да задмине и критичните 2 градуса.

Мат Патерсън, изследовател от Оксфорд смята, че това е „значим крайъгълен камък“, но не значи, че Парижкото споразумение се е провалило.

„Обаче повишение с над 1.5 градуса цяла година показва бързо свиващия се прозорец, в който човечеството може да направи сериозно намаляване на емисиите и да избегне опасни климатични промени.“ казва още той.

Температурните рекордни засягат и водата в океана, която е с 0.26 градуса по-топла от предходния период, а 2023 г. е рекордьор в историята по високи температура.

„2024 г. започва с поредния месец, който чупи рекорда за горещина – не само, че януари е най-топлия януари в историята, а и бележим 12 месеца с над 1.5 градуса повишение на температурата над прединдустриалната.“ каза заместник-директорът на „Коперник“, Саманта Бърджис.

„Сериозно намаляване на парниковите газове е единственият начин да спрем повишаването на температурите.“ каза още тя.

Основна причина за затоплянето са човешките емисии, които се отделят при горенето на въглища, петрол и газ, защото те задържат топлината. Явлението Ел Ниньо, също допринася за увеличената температура, а честотата и интензитетът на екстремните явления като проливни дъждове, горещи вълни или силни бури също се увеличават под влияние на затоплянето. Това е в съответствие с предупрежденията и прогнозите на изследователите в последните десетилетия и е знак, че необратими климатични промени вече са факт.

Източник: CNN

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари