12 хиляди наводнени домове и бедствено положение в Русия

12 апр. 2024, 17:00
, , ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Почти 12 хиляди домове са наводнение в Русия, в района близо до границата с Казахстан, при повишаващите се нива на р. Урал.

Наводнението е в район Оренбург и е резултат от скъсване на язовирна стена, но придошлите води на реката усложняват обстановката. Извънредното положение, обявено когато се скъса стената, още е в сила.

В телевизионно изявление заедно с президента Путин, губернаторът на Оренбург, Денис Паслер, докладва за 11 972 наводнени домове, както и 16 медицински съоръжения. Още 3600 къщи, в които живеят около 20 хиляди души са под заплаха, тъй като водите на реката продължават да се покачват.

В гр. Оренбург, ситуацията е най-тежка. Това е административната столица на региона, а там нивото на реката достига до рекордните 10.87 метра.

Евакуирани са 7800 души от наводнените зони, а щетите засега се изчисляват на около 40 милиарда рубли или 428 милиона долара.

В регионите на изток от Оренбург също има повишение на водите на реките и властите се подготвят за евентуални наводнения.

В Казахстан също има наводнения, като в 10 от 17 административни региона е обявено бедствено положение.

От март насам, над 98 хиляди души са евакуирани от засегнатите зони там.

Наводнени са улици, много къщи са отчасти потопени, а извънградски райони също са под вода.

Според президента на Казахстан, това е едно от най-големите бедствия  в страната, като мащаб и последици за последните поне 80 години.

Източник: Reuters

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари