Вашингтон: Китай активно помага за войната на Русия

13 апр. 2024, 15:04
, , ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Китай подкрепя войната на Русия в Украйна, като помага на Москва с дронове и технологии, свързани с оръжия, сателити и машини. Това казаха висши служители на администрацията на САЩ.

Китайското посолство в САЩ отрича, че предоставя оръжия на която и да е страна и казва, че не „произвеждат за нито една страна и не са страна, участваща в Украинската криза.“

Според източници на Ройтерс, пожелали анонимност, президентът Байдън е повдигнал въпроса пред китайския президент Си Дзинпин в последния им телефонен разговор, а това е тема, която се обсъжда с всички съюзници на САЩ по света, включително и Европа.

Според информацията, китайски материали запълват критични празнини в производството, предназначено за руската отбрана, като така помагат на Москва да „осъществи най-амбициозното си разширение на отбранителните способности от ерата на СССР насам и то много по-бързо, отколкото се считаше за възможно в началото на конфликта.“

„Според нашата перспектива, най-удачният ход, който ще промени ситуацията сега, е да се помогне на Украйна да убеди Китай да спре да помага на Русия да си реконструира военния индустриален капацитет. Русия ще се затрудни да продължи с войната без помощта на Китай“ казват още официалните лица.

Китайското посолство отговаря на Ройтерс, че нормалната търговия между Китай и Русия няма да бъде засегната или ограничена.

„Призоваваме американската страна да се ограничи от обвинения срещу нормалните отношения между Китай и Русия.“ каза говорителят на посолството.

Част от информацията, която разкрива такива връзки е наскоро декласифицирана и представена пред репортери. Според нея, Китай помага на Русия в множество дейности, без да предоставя „смъртоносна помощ“.

В контекста на това, американският Конгрес вече месеци отказва да предостави одобрената от Сената помощ за Украйна.

В информацията още се казва, че внесени от Китай машини, части за машини и инструменти помагат на Русия да увеличи производството на балистични ракети, като през 2023 г., 90 % от микроелектрониката, която се ползва при производство на оръжия и боеприпаси, внесена в Русия, идва от Китай.

Цитират се и конкретните китайски компании, продаващи такива компоненти на Русия, включително и държавен институт, който предоставя военна оптика за танкове и бронирани машини.

Китай предоставя и двигатели за дронове и самолети, както и за крилати ракети, а китайски и руски компании работят заедно, за да произвеждат дронове на територията на Русия.

Китайки компании снабдяват Русия с материали, благодарение на които Русия увеличава бързо капацитета си за производство на муниции.

Китай помага и за подобряване на сателитните комуникации и други базирани в космоса технологии, което засилва заплахата за Европа, а според източниците, Китай предоставя и техни данни от сателитно наблюдение.

Източник: Reuters

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари