Къде са най-високите и най-ниски данъци в Европа

9 фев. 2024, 13:23
, ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Според изследване на Tax Foundation, средностатистическият работник в Европа плаща данъци в размер на около една трета от дохода си. Данъчната ставка варира между страните с по-високи доходи и страните с по-ниски.

Най-много данъци плащат Дания, Австрия, Португалия, Швеция и Белгия – между 55.9 % и 50 % от доходите.

На другия полюс са Румъния, България, Босна и Херцеговина, Косово и Северна Македония, където данъците са 10 % от дохода.

В страните с високи данъци, като Дания с 55.9 %, хората не са недоволни от данъчната политика, а считат данъците за инвестиция в колективното бъдеще на страната и обществото.

Високите данъци позволяват на всички граждани да имат еднакъв достъп до възможности, което намалява социалноикономическия натиск. Например висшето образование в Дания е изцяло безплатно за  студентите, като те получават и помощ от правителството.

Публичните услуги в Дания също са с висок качество.

И в Австрия, друга страна с високи данъци, хората са доволни от данъчната политика. Данъците се използват в социалната система и осигуряват здравни застраховки, пенсии, помощ при инциденти, безработица и майчинство.

В Белгия, данъчните ставки се определят на базата на размера на дохода, като до определена сума се облагат с един процент, над определена сума, с по-висок и така се изчисляват в няколко последователни стъпки, за да достигнат до над 50 %. Това не се харесва на много хора, защото, смятат те, не получават достатъчно в замяна на плащането на високи данъци и правителството предприема мерки да намали данъчната тежест.

В Швеция хората нямат нищо против да плашат високи данъци. Те получават за тях висококачествени публични услуги и социална сигурност. Данъчната агенция на Швеция е сред институциите, ползващи се с най-голямо доверие в страната.

Данъците в източноевропейските страни са най-ниски, отчасти поради стремежа за привличане на чужди инвестиции.

Това има ефект и помага за бързия растеж на икономиките, включително и българската в последните години.

Разликите в данъците показват и разлики в дохода – данъците са най-високи сред страните с най-висока средна заплата и обратно.

Инфлацията влия върху данъчното бреме и начинът по който хората усещат плащането на данъци във всички страни. Увеличаването на цените особено след началото на руската инвазия и нападенията на хутите над търговски кораби в Червено море влошават ситуацията.

източник: Euronews

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари