6 милиарда долара помощ за намаляване на въглеродните емисии

26 мар. 2024, 12:51
, ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Американското правителство обяви, че ще субсидира с общо 6 милиарда долара 33 индустриални проекта в страната, целящи да намалят въглеродните емисии, отделяни при производството.

Това каза секретарят по енергетиката, Дженифър Гранхолм.

Инициативата е първата по рода си, включваща такова сериозно финансиране, тъй като общата стойност на проектите, заедно с правителственото финансиране, ще достигне до 20 милиарда долара. Очаква се тези проекти да доведат до намаляване на замърсяването с около 14 милиона метрични тона всяка година, което според Гранхолм е еквивалентно на премахването на 3 милиона бензинови коли от пътищата.

Това е полезно решение, смятат производители на цимент и стомана. Тези производства, вече предприемат сериозни стъпки на намаляване на замърсяването и новата инициатива ще подпомогне този процес.

Производителите на строителни материали са сред най-големите замърсители на планетата. Производството на цимент, основна съставка на бетона, причинява 7-8 % от глобалните емисии въглероден диоксид.

Проектът е насочен към намаляване на емисиите от производното на желязо, стомана, цимент, бетон, алуминий, химикали, храна и напитки и хартия, които причиняват около една трета от всички емисии, отделяни в САЩ.

Развитието на тези проекти с помощта на федерално финансиране, ще допринесе не само за намаляване на емисиите, но и за развитие на бизнесите и за откриване на нови работни места.

Източник: Reuters

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари