Украйна унищожава още два руски десантни кораба

25 мар. 2024, 12:37
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Според украинските сили, два големи руски десантни съда са атакувани край Крим, като не се казва какви са щетите. Атакувани са и комуникационен център и инфраструктура използвана от черноморския флот на Русия.

Няма коментар от руска страна, но губернатора на окупирания Крим Михаил Развожаев написа в „Телеграм“, че са били свидетели на „най-масираната атака в последно време.“

Видео показва серия от големи експлозии в града. Според Украйна, са поразени два десантни кораба – „Ямал“ и „Азов“, като не е ясно какви са щетите.

Развожаев не уточнява къде са били атаките, но каза, че един човек е убит и е нарушен транспорта в града.

Руски военни блогъри споделят за други украински атаки над окупирания Крим, като информацията засега не може да се провери.

От началото на войната, над 20 руски военни кораба са потопени или повредени – около една трета от черноморския флот на Русия. Украйна извършва атаките с високотехнологични дронове и често показва кадри, с което подчертава руската некомпетентност, имайки предвид, че самата Украйна няма флот и Русия изцяло контролира морето.

Повредата на корабите „Ямал“ и „Азов“ значи, че в черноморския флот на Русия остават само три десантни кораба. Според Украйна, в началото на войната, Русия е имала 13 такива кораба, а през октомври, украински дрон разруши и командния център на флота в Севастопол.

За Украйна, това е не просто военна, а и стратегическа победа, тъй като ще помогне за обезопасяване на коридор от Одеса за кораби, които изнасят зърно от страната.

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари