Израел отива на Евровизия, въпреки протестите

10 май 2024, 16:59
, ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Певицата Еден Голан и песента ѝ Hurricane преминаха успешно през втория полуфинал на състезанието и ще участват на финала на Евровизия, въпреки протестите и призивите Израел да бъде бойкотиран от тазгодишното издание, във връзка с войната в Газа.

В шведския град Малмьо, където се проведе полуфинала, шествие от около 10 хиляди души, заедно с Грета Тунберг протестираха срещу участието на Израел с призиви за „освобождение“ на Палестина.

Войната в Газа избухна, след като Хамас, легитимното правителство на ивицата, атакува Израел с ракети, а милициите избиха над 1000 цвилни граждани в брутално нападение и отвлякоха 250 души, като някои от тях вече са мъртви, а други са в плен от октомври.

Песента на Голан е преработена по настояване на организаторите, тъй като е „твърде политическа“ и прави препратка към събитията от 7 октомври и ще участва на финала в новия си вид.

„Истинска чест е да бъда на тази сцена и да ни представлявам с гордост.“ каза Еден Голан след събитието и добави, че организаторите са взели мерки за безопасността на всички участници.

Във видеоизявление, израелският премиер Бенямин Нетаняху поздрави Голан за участието:

„Не само, че участваш в Евровизия с гордост и по впечатляващ начин, а също се справяш успешно и с грозната вълна на антисемитизъм и представляваш държавата Израел с невероятно достойнство.“

26 страни ще се борят за победата в тазгодишното издание, сред които са Армения, Сърбия, Грузия, Украйна и Кипър.

Много от протестиращите направиха паралел с Русия, която след инвазията в Украйна не е допусната до участие, а организаторите получават не едно настояване Израел да не бъде включван, но ги отхвърлят на основание, че събитието не е политическо.

Източник: Reuters

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари