Активисти хвърлиха супа по Мона Лиза

29 ян. 2024, 13:38
, ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Климатични активисти поляха със супа предпазното стъкло на картината Мона Лиза, която е постоянно изложена в музея Лувър. Те също скандираха слогани, свързани със създаването на устойчива система за производство и доставки на храна. Този „арт“ протест идва в светлината на масовите протести на земеделски фермери в страната.

Във видео, качено в социалните медии, две жени с тениски с надпис „FOOD RIPOSTE“  преминават огражденията на картината и поливат със супа предпазното стъкло. Групата със същото име пое отвореност за действието и каза, че причината е, че френското правителство нарушава обещанията си, свързани с климата.

„Кое е по-важно? Изкуството или правото на здравословна и произведена устойчиво храна?“ скандираха протестиращите, както и „Земеделието ни е болно, фермерите ни умират.“

След инцидента, служители на Лувъра поставят черни панели пред картината и молят всички посетители да напуснат залата.

Двете жени, участвали в „арт атаката“ както я нарича групата, са арестувани непосредствено след това.

На уебстраницата си, групата Food Riposte написа, че правителството трябва да даде по-добър достъп на хората до здравословни храни, като същевременно се погрижи фермерите да имат добри доходи.

Френски фермери блокираха пътища из страната, искайки повече субсидии и повече зашита срещу евтин внос. Правителство обяви вече някои от промените, които смята да направи, за да задоволи исканията им, но въпреки това някои от тях заплашиха, че ще стартират блокади на основни пътища, водещи към Париж.

 

Източник: Euronews

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари