Алла Пугачова може а се окаже „чуждестранен агент“

30 мар. 2024, 11:58
, ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Руски прокурори са поискали от съдебното министерство да обяви Алла Пугачова, една от най-популярните и обичани поп изпълнители, за „чуждестранен агент“, тоест враг на Кремъл.

Причина вероятно са нейни неодобрителни коментари относно войната в Украйна, както и коментарите след трагедията в зала „Крокус“, касаещи арестите на предполагаемите извършители.

През 2022 г. тя казва, че войната убива войниците за илюзорни цели, утежнявайки живота на обикновените хора и превръщайки Русия в парий. По-рано през този месец, 74-годишната певица, която не живее в Русия каза, че никой нормален човек не би се завърнал в Русия в настоящите условия.

Ако бъде обявена за „чуждестранен агент“ това ще направи още по-очевиден конфликта между някои от руските културни икони и действията на Русия спрямо Украйна.

Такава стъпка вероятно ще трябва да бъде одобрена от Кремъл

Да бъдеш обявен за „чуждестранен агент“ често е първата от няколко стъпки, които Кремъл предприема срещу тези, които смята за врагове. 787 организации и личности са обявени за такива, а самото определение напомня на съветските времена, когато несъгласните с режима са били репресирани по множество официално приети начини, включително и финансово.

За много от опонентите на Путин, да си „чуждестранен агент“ е повод за гордост – знак, че застават срещу този, когото наричат „диктатор“ и който води Русия към упадък.

Съпругът на Алла Пугачова, Максим Галкин е обявен за чуждестранен агент още през 2022 г. В началото на инвазията в Украйна, Пугачова напуска Русия.

Източник: Reuters

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари