Харвард премахна човешка кожа от подвързия на книга

31 мар. 2024, 12:34
, ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Харвард премахва човешка кожа от подвързията на книга от 19 век, която е в библиотеката на университета от 1930 г.

Книгата се казва „Съдбите на душата“ и е писана от френски автор в края на 19 век. Отпечатана е, след което страниците са дадени на лекарят Людовик Болан, който ползва кожа на починала пациентка в болницата, където работел за подвързия.

Болан включва и написана на ръка бележка, в която пише: „книга за човешката душа заслужава и човешко покритие“, се казва в публикувано изявление от Харвард.

През  2014 г. е направен анализ, който доказва, че подвързията на книгата е направена от човешка кожа, а библиотеката на Харвард открива, че управлението не винаги се справя със спазване на етичните стандарти.

„До много скоро, библиотеката даваше достъп до книгата на всеки, който я поиска, без значение от причините, поради които желае да се консултира с нея.“ казва Харвард. Никой не е информирал ползвателите за материала, от който е направена подвързията.

Сега подвързията е премахната, а библиотеката провежда допълнително изследвания относно книгата, Булан и неизвестната пациентка, ползвана за донор и работи с френските власти, за да може човешките останки да „намерят последен покой“.

„Библиотеката на Харвард и комитета по връщане на експонати заключиха, че човешките останки, използвани в подвързията на книгата нямат място в колекцията на харвардската библиотека поради причини, свързани с етиката и произхода на книгата.“ се казва още в изявлението.

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари