Полша и Украйна постигнаха напредък относно украинското зърно

29 мар. 2024, 11:55
, , ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Премиерите на Полша и Украйна казаха, че са постигнали напредък в преговорите относно ограниченията, които полски, а и други европейски зърнопроизводители искат относно украинската продукция, внасяна в Европа.

Украинският премиер Денис Шмихал беше на посещение в Полша за среща с Доналд Туск, премиерът на Полша, опитвайки се да намери решение за недоволството на фермерите, които няколко пъти блокираха границата с Украйна.

„Търсим решения, които ще са от полза и за двете страни.“ каза Туск.

Стъпка в тази посока, смятат и двамата, е решението на ЕС, което още не изцяло прието, да се наложи мито на руските и белоруски стоки, така че да се предпази пазара от внос от там, който има потенциал да повлияе по същия начин върху местното производство.

Дамата имат напредък и относно блокадата по границата, както и „проблемите, които водят до тази блокада“.

Премиерите подписаха съвместна декларация, според която облекчаването на търговията би трябвало да носи полза както на Полша и Украйна, така и на останалите страни от ЕС, а търговските мерки трябва да отчитат „променящата се ситуация със сигурността в Украйна.“

Земеделци и в други страни протестираха срещу евтиния украински внос, който допринася за по-слабо търсене на местна продукция.

Според Туск, ЕС трябва да въведе квоти за внос, както и да помогне на Украйна да изнесе продукцията си извън ЕС – нещо, което Украйна правеше преди Русия да се откаже от споразумението за свободно преминаване на търговски кораби през Черно море.

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари