Палестински привърженици вандализираха паметника на Ане Франк

10 юли 2024, 15:37
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Паметникът на Ане Франк в Амстердам беше вандализиран с графити „Газа“, което предизвика критика от страна на властите в града. На постамента, на които стои фигурата на Ане, с чревна боя е изписано „Газа“. Паметникът се намира близо до мястото, където Ане Франк и семейството ѝ живеят скрити с помощта на местните през ВСВ. Кметът на града, Фемке Халзема заклейми действието и каза:

„Никой палестинец не е получил помощ за рушене на такава ценна статуя.“

„Това младо момиче, брутално убито от нацистите на 15 години, ни напомня, на нас и на града ни, всеки ден, за човечността и добротата в най-трудните обстоятелства.“ написа тя в Инстаграм.

Полицията в Амстердам започна разследване на инцидента, но засега няма арестувани.

Дневникът на Ане Франк често е първи досег за младежи и деца с ужасите на Холокоста. Ане е момиче от еврейски произход, което през 1944 г., след като не успява да избяга от града, заедно с още седем евреи се крие в тайна задна стая в амстердамски дом. В продължение на почти две години, тя описва преживяванията си зад стената в дневника си – от сковаващия постоянен страх да не бъдат открити от нацистите, през неизвестността за бъдещето, примесена с типично детска надежда за по-добро, до битовите въпроси като оскъдната храна. Дневникът прекъсва внезапно, но е запазен за поколенията, а Ане е заловена и депортирана в концлагера Берген Белзен, където е убита на 15-годишна възраст.

Източник: CNN

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари