Арестуваха бивши полски министри

10 ян. 2024, 12:42
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Полската полиция влезе в президентския дворец в столицата и арестува бившия вътрешен министър Мариус Камински и неговият заместник –  Мачей Вашик. Причината е съдебна заповед за ареста на двамата, а присъствието им в президентския дворец, когато полицията ги издирва, предизвика още повече напрежение между управляващата дясно- центристка коалиция и националистическата опозиционна партия, към която принадлежат двамата и президента на Полша.

Настоящият премиер Доналд Туск по-рано обвини президента Анджей Дуда, във възпрепятстване на правосъдието, тъй като присъствието на двамата в двореца е принудило полицията да проверява всяка кола, излизаща от там.

След като спечели изборите през миналия октомври, Туск се зае да ревизира политиките на предшествениците си, националистката партия на Полша, която според Туск, се е опитала да накърни демократичното управление на странат а по време на осемте години, в които е на власт.

Президентът не е бил в двореца по време на ареста, а след това няколко стотин души от опозицията протестират пред президентския дворец и пред сградата, където са задържани арестуваните.

Говорителят на опозицията нарече действията на полицията „незаконно отвличане и нарушаване на всички демократични правила.“

През 2015 г. Камински е осъден за злоупотреба с власт докато е бил директор на Централното бюро за борба с корупцията, но след като партията му поема управлението, президентът Дуда го помилва и така той има законово право да заеме поста вътрешен министър.

Върховният съд обаче възобновява делото, отхвърляйки помилването и сега двамата са осъдени на две години затвор за злоупотреба с власт.

Според говорителя на долната камара на парламента, тази присъда значи, че двамата вече не могат да са депутати, но те отричат това и планират да участват в следващата сесия на парламента.

Източник: Reuters

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари