Южна Корея забранява яденето на кучета

9 ян. 2024, 13:19
, ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Парламентът на Южна Корея гласува закон, според който се забранява яденето и продажбата на кучешко месо. Това слага край на многовековна практика, която предизвиква недоволство от страна на защитниците на животните.

Яденето на кучешко месо се счита за начин за подобряване на издръжливостта, особено през горещото и влажно лято. В последните години практиката се среща по-рядко, въпреки че все още е популярна сред по-възрастните. Повечето южнокорейци обаче считат кучетата за домашни любимци и част от семейството и критикуват клането им за храна.

Според активисти по правата на животните, кучетата се убиват с електричество или се задушават, но търговци и ферми твърдят, че методите са много по-хуманни.

Подкрепата за тази забрана нараства при управлението на настоящия президент, който, заедно с първата дама, осиновява 6 кучета и 8 котки.

Предложението е представено от управляващата партия и е прието почти единодушно от парламента.

Законът цели „да прекрати консумацията на кучета“ и ще влезе в сила след 3 годишен гратисен период. Отглеждането на кучета за месо и продажбата на кучешко ще са наказуеми с до три годни затвор и глоба около 22 хиляди долара. Не се предвиждат наказания за яденето на кучешко.

Според изследване на обществените нагласи, 94 % от запитаните не са яли кучешко за последната година, а 93 % нямат и намерение да го правят.

Предишни опити да се забрани тази практика се провалиха поради протести от страна на индустрията, а сегашният закон ще помогне на бизнесите да прекратят търговият с кучешко месо.

Според  Министерството на земеделието,  към 2022 г., в Южна Корея има 1100 ферми, които отглеждат 570 хиляди кучета годишно, като снабдяват около 1600 ресторанта. Според браншови организации, ще бъдат засегнати 3500 ферми, които отглеждат 1.5 милиона животни за 3000 ресторанта.

Източник: AP News

 

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари