Джо Байдън с коментар на заповедта на ареста на Владимир Путин

18 мар. 2023, 11:23
, ,
 Автор: Ивета Попова
Прочетена:

Американският президент Джо Байдън направи коментар на издадената заповед за ареста на Владимир Путин. По негови думи руският държавен глава наистина е виновникът за извършените военни престъпления и следователно издаденият указ за задържането му е напълно оправдан. Тази заповед предизвика истински фурор сред световните лидери.

Припомняме, че Международният Наказателен съд поиска ареста на Путин, тъй като по време на войната с Украйна е извършвана депортация на много деца, както и незаконно прехвърляне на хора от територията на Украйна към Русия.

Байдън бе категоричен, че аргументите на МНС са много силни и арестът трябва да стане факт. Съединените американски щати подкрепят мнението, че Русия е извършила тези престъпления и изразиха подкрепата си към търсенето на виновниците, които трябва да бъдат наказани.

Говорителят на САЩ допълва, че издадената заповед следва да задължи всичките 123 държави да арестуват руския президент, след което той да бъде предаден в Хага, при условие че той се появи на територията им. Освен ареста на Путин, МНС пожела задържането на Мария Лвова-Белова, която изпълнява длъжността на комисар, занимаващ се с правата на децата в Русия. Тя е обвинена в същите деяния.

През изминалия месец в доклад на Йейлския университет се спомена, че към момента Русия държи около 6000 деца от Украйна в лагери.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари