Брюксел прекрати диспута Полша за нарушаване на демокрацията

7 май 2024, 14:20
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Европейската комисия реши да прекрати продължилия 6 години диспут относно опазването на върховенството на правото с Полша, след като новият премиер Доналд Туск, който спечели изборите през миналата година, извърши нужните промени, за да спре това, което ЕК нарече „отхвърляне на демократичните принципи“.

Решението да прекрати диспута е второ поредно решение, което сигнализира, че Полша вече не застрашава демокрацията си – през февруари, ЕК размрази милиарди евро, предвидени за страната.

„Днес започва нова глава за Полша.“ каза Урсула фон дер Лайен, президент на Европейската комисия и нарече решението „резултат от решителните усилия на страната да осъществи реформите.“

„Продължаващото възстановяване на върховенството на правото в Полша е страхотно за поляците, а и за нашия съюз като цяло.“ Каза тя.

Партията, което пое управлението на Полша през 2015 г. е основаната причина за диспута, тъй като тяхното правителство извърши реформи, които поставят съдебната система под политически контрол, както и такива, касаещи свободата на медиите и правилата за извършване на аборти. Във връзка с това, ЕС предупреди, че може отмени правата на Полша при гласуване, както и да блокира финансирането към страната.

Решението трябва да премине формално гласуване от всички 27 страни-членки, но не се очаква различен резултат.

Проевропейската коалиция на трите дясно-центристки партии, с лидер Доналд Туск, спечели изборите през октомври и осъществи „обратни“ реформи, за да подсигури върховенство на закона в страната.

Източник: Euronews

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари