Израел евакуира части от Рафа, Хамас го нарече „ескалация“

6 май 2024, 14:25
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Израел евакуира части от Рафа, а жителите са помолени да напуснат определени райони и изглежда скоро ще започне дълго отлаганата атака над града – последната локация, където Хамас все още действат, но и мястото, където са събрани почти всички жители на ивицата Газа.

Искането за евакуация достига до тях чрез текстови съобщения на арабски, телефонни обаждания и флайъри. Израелските сили наричат локацията „разширена военна зона“, а хората вече започват да се евакуират.

Хамас, военната група, която управлява Газа от 2005 г.  насам, нарече евакуацията „ опасна ескалация, която няма да остане без последици.“

Те обвиниха и САЩ, че носи отвореност за „тероризма“, тъй като е съюзник на Израел.

Израелските сили потвърдиха, че започват евакуация „с ограничен обхват“ на хората от Рафа, но не се уточняват причини, нито се казва, че това във връзка с отлаганата офанзива.

Според свидетели, зоните, където трябва да се преместят хората, вече са пренаселения и няма достатъчно място. Според агенцията на ООН за палестинските бежанци, UNWRA, под чиито офис израелскитеи сили откриха щаба на Хамас, офанзивата ще бъде „пагубна за 1,4-те милиона души“, които се намират там.

Израел отлага офанзивата, поради това, че в Рафа се намират по-голяма част от населението на Газа, но според тях е неизбежно да се случи, тъй като там все още има хиляди бойци на Хамас, както и отвлечените и държани като заложници вече 7 месеца израелски граждани, сред коити и едно бебе, което празнува първия си рожден ден в плен.

На 7 октомври, Хамас нападнаха Израел, убиха 1200 души и отвлякоха 250, а от тогава напрежението в Близкия изток непрекъснато расте, въпреки опитите на западните съюзници да осигурят примирие.

Източник: Reuters

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари