Световни лидери: Путин е виновен за смъртта на Навални

17 фев. 2024, 12:53
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Световни лидери и руски опозиционни активисти нямат съмнения, че причина за смъртта на опозиционния лидер Навални е Владимир Путин и неговото правителство.

Руският опозиционен лидер Алексей Навални и явен критик на президента Путин беше осъден на 19 години затвор в родината си, а наскоро беше преместен в „наказателна колония“ близо до полярния кръг, откъдето дойде новината за смъртта му.

„Очевидно е, че е убит от Путин.“ каза президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на визитата си в Германия.

Американският президент Джо Байдън каза, че не знае какво точно се е случило, но „няма съмнение, че смъртта на Навални е последствие от нещо, което Путин и неговите главорези са направили“. Според него, Навални е „могъл да живее в безопасност в изгнание“, но е решил да се върне в Русия, за да „продължи работата си“, въпреки че е знаел, че може да бъде пратен в затвора или убит.

Германският канцлер Олаф Шолц се възхити на смелостта на явния критик на Кремъл да се върне в родината си и каза, че смъртта му ясно показва „какъв режим е това“.

„Вероятно е платил за смелостта с живота си.“ каза още Шолц.

Навални е „брутално убит от Кремъл“ написа президентът на Латвия в Екс. „Това е факт и то е нещо, което човек трябва да знае за истинската природа на настоящия режим в Русия“.

Близки на Навални все още нямат независимо потвърждение за причините около смъртта му, описани от руските власти. Според тях, властите трябва да уведомят близките в рамките на 24 часа, но това не е станало все още.

Съпругата на Навални Юлия, каза, че не знае дали да вярва на официалната руска информация, защото „не можем да вярваме на Путин и правителството на Путин. Те винаги лъжат. Но ако това е истина, искам Путин и всичко около Путин, приятелите на Путин, неговото правителство да знаят, че ще си понесат отговорността за това, което направиха на страната ни, на семейството ми и на съпруга ми. И този ден ще дойде скоро.“

Новината за смъртта на Навални предизвика вълна от съпричастност по целия свят. Стотици руснаци, избягали от войната в Белград запалиха свещи в негова памет, стотици се събраха и на площада в Тбилси, в арменската столица Ереван и в Израел.

 

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари