Джулиън Асанж се прибра в Австралия като свободен човек

26 юни 2024, 16:04
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Джулиън Асанж се прибра в родината си, Австралия, като свободен човек, часове след като се призна за виновен за придобиването и публикуването на американски военни тайни. Това беше част от сделка с Правосъдния департамент на САЩ и е завършек на дългогодишната съдебна сага.

Изслушването се проведе в Сайпан, столицата на Марианските острови – американска територия в Тихия океан, като така не се наложи Асанж да пътува до САЩ.

Аснаж е обвинен заради публикуването на стотици хиляди военни записи, както и дипломатическа комуникация, които включват изобличаване на не съвсем законни дейности на САЩ в Ирак и Афганистан, които иначе щяха да останат далеч от вниманието на хората. Той беше в затвор в Лондон, откъдето отиде на изслушването, а след това, вече като свободен човек, се прибра в Австралия.

Заедно с него пътуват австралийския посланик за САЩ и върховния комисар за Великобритания, които допринасят най-много за сделката, довела до освобождаването му.

Във връзка с края на съдебното дело, при което САЩ искаха екстрадицията му от Великобритания, австралийският премиер Антъни Олбънис каза:

„През последните две години, откакто поехме администрацията, правителството активно работи, включително на ниво лидери, за да разреши този случай. Използвахме всички подходящи канали.“

Не е ясно како ще прави Асанж от тук нататък, но според един от адвокатите му, вероятно ще продължи да работи за свободата на словото и прозрачността на действията на правителствата.

Сделката включваше Асанж да се признае за виновен по това обвинение и беше осъден на 5 години затвор, които той вече излежава в Лондон, след като прекара 7 години в посолството на Еквадор в Лондон, където получи убежище през 2012 г.

Правосъдният департамент пък успява да приключи случая без да има процес, като не е ясно дали това дело би достигнало до съдебната зала някога, тъй като е комплексно. Искането за екстрадиция от страна на САЩ беше по акта за шпионаж – нормативен документ, който според Асанж противоречи на Първата поправка в американската конституция, касаеща свободата на словото.

От другата страна е прокуратурата, според която действията на Асанж отиват далеч отвъд обикновената разследваща журналистика, тъй като той краде част от информацията, която публикува съвсем умишлено и поради разкритията му, много човешки животи са изложени на риск.

Решението на Правосъдния департамент противоречи и на повтаряната с години от Аснаж и неговия екип концепция, че ако бъде екстрадиран в САЩ, има възможност да бъде подложен на грубо отношение и дори да поискат смъртно наказание – нещо, което никога не е коментирано.

През миналия месец Асанж спечели право да обжалва последното решение на съда за екстрадиция, а сделката, която го освобождава, се случва „на живо“ в последните дни и следва тайно изслушване, след което той напуска затвора в Лондон.

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари