Украйна и Молдова започват официалните разговори за членство в ЕС

25 юни 2024, 17:04
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Украйна започва официалните разговори за членство в ЕС, което президента Зеленски описа като сбъдване на мечта за страната, която от повече от две години е във война с Русия.

Олга Стефанишина, заместник премиер по европейската и евроатлантическа интеграция ще води украинската делегация на конференция в Люксембург, където официално се поставя началото на разговорите за съгласуване на законите и стандартите в Украйна с тези на блока.

Молдова, която подаде молба за членство в ЕС след като Русия нападна Украйна през февруари 2022 г., също започва официални разговори на отделна конференция.

И двете държави поискаха членство след инвазията, като макар да им беше дадена зелена светлина още тогава, процесът е дълъг и може да се забавя под влияние на най-различни обстоятелства. Например преговорите за членство на Турция продължават вече почти две десетилетия без резултат.

Въпреки това, началото на преговорите за двете страни праща ясен сигнал за солидарност с Украйна във войната ѝ срещу завоевателните амбиции на Русия, както и показва подкрепата за Молдова, която също има проблеми, свързани с Русия.

„Поколения от хората ни ще осъществяват своята европейска мечта. Украйна се завръща в Европа.“ каза Зеленски в онлайн съобщение във връзка за началото на преговорите.

Официалното начало на преговорите обаче не значи, че самите преговори ще се състоят непосредствено след него, а е по-вероятно да започнат в рамките на следващите месеци.

За успешно присъединяване, кандидат-членките трябва да съгласуват собствените си закони с тези на ЕС в 35 области, включващи свободно движение на стоки, данъчно облагане, енергийна политика, политика по опазване на околната среда, съдебна система, сигурност и др.

За да се потвърди съгласуването, е нужно единодушие от страна на всички страни-членки, което предоставя възможност всяка държава от ЕС да има конкретни препоръки към кандидата, за да получи нейното одобрение и може да се ползва като политическа разменна монета или като начин за бавене на целия процес.

Например, Унгария, която скоро ще поеме ротационното президентство на Европейския съвет, редовно блокира решения, свързани с подкрепата за Украйна от страна на ЕС или НАТО.

„Все още сме в началото на процеса по скрийнинг. Много е трудно да кажем в коя фаза е Украйна. От това, което виждаме, докато си говорим, те са много далеч от изпълнението на критериите за приемане.“ каза унгарският министър по европейските дейности.

Ако Украйна се присъедини, ще стане най-голямата държава-членка на ЕС, а тъй като е и един от най-големите производители на зърно, участието ѝ на единния европейски пазар със сигурност ще има влияние върху целия блок.

Двете държави, евентуални бъдещи членове на ЕС, получиха поздравления за усилията и добрата работа, която позволява да започнат официалните преговори.

Украйна иска да получи членство до към 2030 г., но това значи да се осъществят множество реформи в институционален и законов план.

Началото на преговорите за двете държави дава надежда и на останалите страни от източната част на Европа – Албания, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Грузия и Черна гора, които също желаят да се присъединят към ЕС.

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари