Джулиан Асанж в последна битка срещу екстрадицията си

20 фев. 2024, 12:25
, ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Основателят на УикиЛийкс, Джулиан Асанж, започва пореден опит да спре екстрадицията си от Великобритания. След 13 години битки в съда, ако Асанж бъде върнат в САЩ, го чака процес с 18 обвинения заради разпространение на конфиденциална информация, свързана с американски дипломати и военни.

Според прокурорите, изнесената от Асанж информация излага на риск човешки животи и представлява престъпление.

Привържениците на Асанж пък го приветстват като журналист, изложил на показ нередности, извършени от властите на САЩ, включително военни престъпления.

Съдебната битка започва през 2010 г., след което Асанж прекарва 7 години в посолството на Великобритания в Еквадор, а от 2019 г. е в затвор в Лондон.

През 2022 г. Великобритания одобрява екстрадицията му в САЩ, но тя беше отменена от съдия, поради опасения за влошаване на умственото му здраве, ако бъде депортиран.

Сега адвокатите му ще се опитат да обжалват екстрадицията пред съдия в Лондонския Върховен съд. Според тях, решението за екстрадиция е политически мотивирано и е атака над свободата на словото.

Подкрепата за Асанж включва организации като „Амнести Интернешънал“ и „Репортери без граници“.

Ако изслушването е в негова полза, следва същинското обжалване. Ако обаче това не се случи, единствената възможност е жалба към Европейския съд по правата на човека, която вече е подготвена и изчаква решението на Върховния съд.

Според съпругата на Асанж, Стела, той няма да понесе депортация.

„Здравето му се влошава, физически и умствено.“ казва тя. „Животът му е в риск всеки ден, в който е в затвора, а ако бъде екстрадиран, ще умре.“

За първи път УикиЛийкс придоби популярност през 2010 г. когато Асанж публикува видео от 2007 г. на атака на американски военен хеликоптер в Багдат, в която умират над 10 души, включително двама журналисти на Ройтерс.

Следват хиляди класифицирани документи и дипломатическа кореспонденция, които предизвикват остри критики навсякъде по света.

Източник: Reuters

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари