Над 400 привърженици на Навални са задържани в Русия

19 фев. 2024, 12:37
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Повече от 400 души са арестувани в 32 руски града по време на събития, почитащи паметта на починалия критик на управлението на Путин.

Това е най-голямата вълна на политически арести в Русия от септември 2022 г., когато бяха задържани 1300 души, протестиращи срещу „частичната мобилизация“ на резервисти за кампанията на Путин в Украйна.

Навални, който излежаваше присъда в затвор на полярния кръг, наречен „наказателна колония“ беше обявен за мъртъв в петък, а новината за смъртта му предизвика бурни реакции по целия свят.

Организацията OVD-Info, която се занимава с човешки права и свободата на събиранията докладва, че повечето арести – около 200 – са в Санкт Петербург, където обичайно подкрепата за Навални е голяма.

Записи, направени от Ройтерс показват стотици хора в Санкт Петербург, които оставят цветя и палят свещи пред паметника на жертвите на репресия.

„Мъчно ми е за него и за страната ни. Страх ме е“ казва анонимна 83-годшина жена, участник в събитието.

В окупираните от Русия украински територии, хората почитат Навални, като оставят цветя пред паметника  на жертвите на Сталин.

Задържани са хора и в Москва, а според OVD-Info, никой не знае със сигурност колко точно хора са арестувани, защото не винаги информацията може да се потвърди, а полицията засега не коментира събитията.

В руските държавни медии не се споменава нищо за стотиците хора, излезли да почетат паметта на опозиционера.

Източник: Reuters

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари