Европейски страни инвестират 100 милиарда в Индия

11 мар. 2024, 13:22
, , ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Индия подписа търговско споразумение с Исландия, Лихтенщайн Норвегия и Швейцария, което включва инвестиции в страната на стойност 100 милиарда долара и създаване на 1 милион работни места в следващите 15 години. Това са страните, част от Европейката асоциация за свободна търговия (EFTA), а Индия ще намали митата на вносни индустриални продукти от тези страни.

„Ключовото споразумение межди Индия и EFTA ще донесе значителни икономически ползи, като по-добре организирани и устойчиви вериги за доставка, нови бизнес възможности и от двете страни, водещи до увеличена търговия, инвестиции, работни места и икономически ръст.“ се казва в изявление на EFTA.

Индийският министър на Индустрията, Пиуш Гоял, казва, че това е първо търговско споразумение на Индия с важен икономически блок от Европа. Индия работи по подобни споразумения с Великобритания и Европейския съюз.

Споразумението включва търговия на стоки и услуги, инвестиции, сътрудничество, интелектуална собственост, правителствена ангажираност, устойчиво развитие и др. То ще предостави възможност на Индия да достига до Европейските пазари.

Страните от EFTA пък ще имат достъп до един от основните развиващи се пазари на света, а споразумението ще има множество ползи за всички участващи страни, смята Гоял.

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари