Европа затяга фискалната политика

23 апр. 2024, 18:30
, , ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

С преобладаващо мнозинство, ЕС прие нови фискални правила, след като няколко години Брюксел изостави строгите регулации, поради пандемията.

„Тази реформа представлява ново начало и завръщане към финансова отговорност в същото време.“ каза Маркус Фербер от ЕНП.

„Когато имаш контрол върху бюджета, няма нужда от строги ограничения, но хората често бъркат едното с другото.“ казва той и смята, че завръщането към по-отговорна финансова политика ще бъде по-скоро полезно.

Според новите правила, правителствата ще трябва да поддържат бюджетен дефицит под 3 % от своя БВП, което според критиците оставя страните-членки с „дупка“ в публичното финансиране на стойност милиарди долари.

Само три страни – Дания , Ирландия и Швеция могат да посрещнат предвидените инвестиции до 2027 г. при такъв дефицит.

Правителствата вероятно ще имат нужда от допълнителни 300-420 милиарда на година, за да успеят да се справят с публичните инвестиции.

„Европа извършва същите грешки от миналото, като се фокусира върху арбитражен дълг и съотношения на дефицит, вместо да приоритизират икономика, която работи за добруването на хората и планетата.“ каза Лора де Бонфилс, главен секретар на група от НПО, наречени Social Platform.

Много от членовете на парламента посрещат новите правила с радост.

„Това, което постигнахме не е перфектно.“ казва Комисарят по икономиката, Паоло Джентиноли. „Но е добър компромис, резултат от решимостта на всички да подобрим настоящото законодателство.“

Източник: Euronews

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари