Руски свещеник е наказан заради служба за Навални

24 апр. 2024, 19:27
, ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Руски свещеник, който води службата в памет на Алексей Навални е отстранен от длъжността си е ще понесе тригодишно  „покаяние“.

Дмитри Сафронов е посетил няколко пъти гроба на Навални и е провел служба там на 26 март, за да отбележи 40 дни от смъртта на опозиционера.

За наказанието не се посочва никаква причина, а това е поредно наказание от страна на църквата, което се прицелва в нейни служители, симпатизиращи на опозицията или в такива, които не подкрепят достатъчно силно Руската инвазия в Украйна

„В края на периода на покаяние, на основание обратната връзка, ще се вземе решение за възможността да продължи свещеническата си служба“ се казва в изявление на църквата.

Ройтерс не успява да се свърже със Сафронов, а според този, който отговаря на телефона в църквата, в която той служи, всички въпроси по темата трябва да бъдат задави на Патриарх Кирил, главата на Руската православна църква. Той също не отговаря веднага.

Погребението на Навални беше на 1 март и събра десетки хиляди души по улиците, не само в Москва, но и в други градове – рядка гледка от началото на войната, имайки предвид арестуваните над 20  хиляди души за това че протестират срещу войната под някаква форма.

Според привърженици и близки на Навални, а и според преобладаващото мнение в Европа, Навални е бил убит от Кремъл, но Кремъл отрича това, а в смъртния акт пише, че е починал от естествени причини.

В едно от посещенията си на гроба на Навални, отец Сафронов призовава руснаците да не се предават.

„Злото може да бъде победено само от едно нещо – добро. Ако се опитаме да победим злото със зло, тогава само го умножаваме. Така че наистина ще помним Алексей, ще помним неговият завет за нас и ще се молим за него и ще се надяваме, че той се моли за нас близо до трона на Бог.“

Вероятно е свещеникът да е бил наясно, че извършвайки служба за Навални и асоциирайки се с него, ще попадне под ударите на режима.

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари