Германия арестува трима души за шпионаж в полза на Китай

22 апр. 2024, 18:20
, ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Трима германци са арестувани по подозрение, че работят с китайските тайни служби, за да предадат технология, която може да се използва за военни цели, с което потенциално подсилват способностите на китайският военноморски флот. Това казаха официални лица, а този арест е само седмица, след като Канцлерът Шолц беше на посещение в Китай във връзка с китайската подкрепа за руската икономика и възможна кражба на интелектуална собственост.

Вътрешният министър, Нанси Фезер каза, че правителството следи внимателно значимата, идваща от Китай заплаха за бизнеса, индустрията и науката.

„Преценихме внимателно тези рискове и заплахи и дадохме ясно предупреждение, както и информация за тях, така че да бъдат предприети мерки за увеличаване на защитата навсякъде.“ каза тя в изявление.

В този случай, изтичането на немски технологии, които могат да бъдат използвани с военни цели е „изключително чувствителна“ тема.

Министърът на правосъдието Марко Бушман каза: „ Когато бяха арестувани, обвиняемите бяха в процес на преговори относно изследователски проект, който би бил особено полезен за разширяване на китайският военноморски боен капацитет.“

Заподозрените са Хервиг Ф. и Ина Ф., съпрузи, които имат компания в Дюселдорф, както и Томас Р., описан от прокуратурата като агент на неидентифициран служител на Китайското министерство по държавна сигурност.

Двойката е довършила споразумение с германски университет, което включва подготовка на проучване за служители на китайското министерство по държавна сигурност, касаещо машинни части, които могат да се ползват в корабни двигатели, като тези на бойните кораби. Заподозрените са купили специален лазер в Германия от името на това министерство, както и със средства, идващи от него и са изнесли устройството в Китай без нужното разрешение за износ на подобна екипировка.

Арестите са базирани на информация, събрана от вътрешните служби на страната, а през миналата седмица Германия арестува двама души с двойно, немско-руско гражданство по подозрение в саботаж и атака, целяща да наруши подкрепата, която Германия оказва на Украйна във войната срещу Русия.

Източник: Reuters

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари