Орбан: Тръмп ще спре войната като „не даде и пени“ на Украйна

12 мар. 2024, 12:26
, ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Унгарският премиер Виктор Орбан каза, че ако Доналд Тръмп бъде избран за президент, ще прекрати войната в Украйна като спре финансирането за Киев.

„Той има много ясна визия.“ каза Орбан в интервю. „Той казва следното: първо, няма да дадем и едно пени за руско-украинската война. Така войната ще свърши, защото е очевидно, че Украйна не може да се справи сама.“

Коментарите на Орбан са във връзка със среща между двамата, проведена в неформална обстановка във Флорида и описана като „приятелска“.

Орбан е явен противник на усилията на Европа и НАТО да подпомогне Украйна във войната срещу Русия, а Унгария затруднява преговорите между страните-членки на ЕС за помощта към Украйна, както и няколко пъти блокира преговорите за приемане на Швеция и Финландия в НАТО.

„Ако американците не дават пари и оръжия, заедно с европейците, войната ще свърши. А ако американците не дават пари, европейците няма да могат да финансират тази война сами. И така войната ще свърши.“ казва Орбан.

Орбан, като един от явените съюзници на Путин в Европа описва позицията си като „мирна“, въпреки, че е очевидно, че ако това се случи, войната ще свърши, но с победа за Русия, което според анализатори и военни експерти означава неизбежна по-нататъшна инвазия в Европа, а не мир, тъй като мир имаше преди Русия да нападне Украйна.

Тръмп е казвал и преди, че ще спре войната за един ден, оставяйки Русия да победи, а преди няколко седмици шокира европейските си колеги, като зави, че няма против „Русия да прави каквото си ще“ с членовете на НАТО, ако те не са допринесли с достатъчно пари за Алианса.

Тръмп е известен с предпочитанията си към авторитарни лидери, а според членове на бившата му администрация, неведнъж се е възхищавал на диктатори.

Източник: CNN

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари