Финландци пуснаха бленд кафе, създаден от ИИ

21 апр. 2024, 15:09
, , ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Финландската пекарна за кафе „Кафа“ пусна на пазара бленд кафе, който е разработен от ИИ, като опит да покажае как технологията може да намали тежестта на работата в сектора, който традиционно ползва ръчен труд.

Блендът „АI-conic” официално започна да се продава в страната, която консумира най-много кафе на човек.

За създаването му, ИИ е избрал смес от четири типа кафе, а консултантска компания помага на пекарната с технологичните детайли.

Двете компании искат да тестват ИИ и различни дигитални инструменти, за да разберат как и дали могат да се ползват в точно тази дейност, характерна с ниската автоматизация, което обаче много се цени във Финландия.

„Дадохме описание на всички видове кафе и техните вкусове на ИИ-то и го инструктирахме да създаде нов, вълнуващ бленд.“ казва Сванте Хампф, директор и основател на пекарната.

ИИ създава също и опаковката на бледна, както и етикет с описание на вкуса – „добре балансиран бленд от сладост и узрели плодове.“

Хампф признава, че решението да се ползват 4 сорта, вместо обичайните два е „донякъде странно“, но след няколко теста, експертите се съгласяват, че блендът е перфектен и няма нужда от корекции.

„Кафа“ се надява, че този опит ще отвори място за дебат сред хората в тази професия и ще помогне да се открият нови перспективи пред тях, а ИИ има много още с какво да помогне.

Източник: CNN

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари