Германия обнови плановете си в случай на война

11 юни 2024, 16:54
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Връщане на наборната служба и бункери в станциите на метрото са част от стратегията на Германия в случай на война. За първи път от Студената война насам, Германия обновява стратегията си при конфликт, като за заплаха се счита Русия.

Документът, наречен „Рамкова директива за обща отбрана“ е от 67 страници и беше обявен през миналата седмица. Той описва цялостната промяна в ежедневието на гражданите в случай на война.

Документът показа и способността на Германия да се адаптира към реалностите, имайки предвид, че от ВСВ насам, страната е приоритетно немилитаристична.

При военновременни условия, се предвижда задължителна наборна служба, а хора над 18 г. с определени умения ще трябва да вършат съответната работа и в някои случай няма да могат да напускат. Лекари, психолози, медицински сестри и ветеринари също ще изпълняват адаптирана роля.

Предвижда се и разпределение на хранителни ресурси, в случай, че има опасност от тяхното намаляване, а правителството ще складира нужното, за да обезпечи населението с поне едно хранене на ден.

Горивата също ще подлежат на разпределяне чрез купонна система, ако има недостиг.

В директивата се описва и защитата на населението, което включва трансформации на станциите на метрото в полеви бункери и подготовка на болниците за наплив на пациенти.

Нанси Фезер, вътрешният министър на Германия, каза, че е нужно страната да се въоръжи по-добре в случай на агресия от страна на Русия.

„Руската агресия изцяло промени сигурността в Европа – най-вече в източната част на ЕС и партньорите от НАТО, като Балтийските страни, но също и тук, чрез хибридни заплахи, кибер атаки, шпионаж и разпространяване на дезинформация“ каза тя.

В документът се казва, че ако избухне война, гражданите на Германия не могат да очакват правителството да организира помощ веднага, тъй като може да бъдат засегнати множество локации едновременно. Затова гражданите трябва да имат готовност да се справят сами, както и да окажат подкрепа на съседи и нуждаещи се.

Предвижда се мазета, подземни паркинги и метро станции да се ползват като бункери, а всички трябва да са наясно, че ще има много кратко време за предупреждение

Националните медии ще бъдат задължени по закон да предоставят информация на правителството относно техният график и програма моментално, а властите ще имат право да евакуират хора до други места, като се предвижда семействата да не бъдат разделяни, ако възникне нужда от евакуация.

Властите ще могат също и да ограничават предаването на прогнози за времето, ако преценят, че това е нужно.

Със задълбочаването на войната в Украйна, страховете, че конфликтът ще се разпространи и в останалата част на Европа нарастват, а министърът на отбраната на Германия заяви:

„Трябва да сме готови за война до 2029 г. Не трябва да вярваме, че Путин ще спре на украинската граница, ако стигне толкова далеч.“

Британското правителство също обмисля обновяване на стратегията за война, каквато някои експерти очакват да се случи до края на десетилетието.

Путин отправи поредни заплахи към Запада, касаещи помощта за Украйна и разрешението Украинските сили да ползват западни оръжия по цели на руска територия, за да се защитят. Той настоя, че това е „опасна ескалация“, а появата на немски танкове в Украйна е причина за влошаване на немско-руските отношения.

Източник: CNN

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари