Германия праща системи „Пейтриът“ на Украйна

14 апр. 2024, 14:27
, , ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Берлин ще изпрати на Киев системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“, това каза украинският президент Володимир Зеленски, а помощта идва в критичен за Украйна момент, при ескалация от страна на Русия и атаки над електропреносната инфраструктура.

Зеленски изрази благодарност към германския канцлер Олаф Шолц като каза, че двамата са имали „важен и плодотворен телефонен разговор.“

От Министерството на отбраната на Германия потвърдиха, че смятат да снабдят Киев с „Пейтриът“ и имат готовност да доставят системата веднага.

„Благодаря, Олаф, за водачеството ти. Това е искрен жест на подкрепа в критичен момент.“ написа Зеленски в Екс.

Зеленски призов и други страни да помогнат, особено в момент, в който най-голямата предвидена помощ се бави от американския Конгрес, а това позволява на руската офанзива да напредва.

Междувременно, САЩ и Великобритания обявиха в петък, че ограничават търговията с метали с руски произход, включително алуминий, мед и никел, както и търговията с производни продукти. Макар Русия да е ключов износител на тези метали, това решение едва ли ще има сериозен икономически ефект, но съюзниците смятат, че то ще ограничи възможностите на Русия да вреди, като намали приходите ѝ. Подобно действие имаше и спрямо златото и диамантите с произход Русия.

Източник: Reuters

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари