Гутериш: светът става все по-несигурен

27 фев. 2024, 13:33
, ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

В изявление при откриването на Сесията на Съвета по човешки права към ООН, Генералният секретар, Антонио Гутериш, предупреди, че в районите на война като Конго, Газа, Мианмар, Украйна и Судан, все повече бойци спират да се съобразяват с международните закони и призова за повече респект към човешките права и мир по света.

„Светът ни се променя значително.“ казва той пред Съвета по човешки права. „Увеличението на конфликтите причинява безпрецедентно страдание. Но човешките права са константа.“

Според него, светът става все по-несигурен всеки ден, а атаките срещу човешки права приемат различни форми. Той поднови призивите си и за облекчаване на дълговете на някои от най-бедните страни, както и повече пари за климата.

Съветът по човешки права ще заседава през следващите 6 седмици, а сесиите в последните три годни стават все по-дълги и трудни. По време на тази сесия ще се обсъждат нарушения на човешките права в ситуация на конфликт, репресиите от страна на правителства, както и случаи на религиозна омраза, расова дискриминация, правата на децата и хората с увреждания, както и  на тези с албинизъм.

„Време е да оценим какво е постигнал съветът от началото на съществуването си, преди 18 години“ казва Омар Знибер от Мароко, който е президент на ротационен принцип през тази година. Той посочи „поляризацията“ между страните, особено забележима при тези, които поставят приоритет на националния суверенитет и ненамеса във вътрешните работи. Според други, такива правителства трябва да бъдат държани отговорни пред Съвета.

Съветът по човешки права се състои от 47 страни, като Русия не е член след инвазията в Украйна, Китай редовно настоява за ненамеса във вътрешната им политика от страна на ООН, а САЩ неведнъж критикува съвета за непропорционалния и прекомерен фокус върху Израел, дори преди настоящата война в Газа.

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари