Зеленски в Саудитска Арабия, обсъжда се размяна на военнопленници

28 фев. 2024, 12:53
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Украинският президент Володимир Зеленски беше на посещение в Саудитска Арабия, търсейки подкрепа за мирен план и връщане на военнопленници от Русия.

Коронованият принц на Саудитска Арабия, Мохамед бин Саламан, може да бъде потенциален медиатор в мирни преговори между двете страни. Ден по-рано, принцът прие председателя на руската Дума, долната камара на парламента, но не се разкриват подробности от тази среща.

Според Зеленски, Украйна разчита на „ продължаващата подкрепа на Саудитска Арабия“ за т.нар. „мирна формула“ за прекратяване на инвазията.

Зеленски представи формулата, състояща се от десет точки, сред които пълно изтегляне на руските сили от украинските територии и отговорност за военните престъпления. Москва отхвърля подобни предложения.

„Втората тема е връщането на военнопленници и депортирани граждани.“ казва Зеленски в пост е Екс. „Лидерите на кралството вече допринесоха за освобождаването на хората ни. Уверен съм, че и тази среща ще донесе резултати.“

Зеленски се среща освен с принца, и с други официални лица, включително с Министъра на енергетиката.

През последните години, усилията на принц Мохамед доведоха до споразумения с Иран и опити за мир с йеменските хути, а самият той често се проявява като медиатор в международни кризи.

Нито Украйна, нито Саудитска Арабия предоставят повече детайли относно дискусията, която двамата лидери провеждат в Риад.

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари