Антисемитизъм предизвика напрежение на кинофестивала в Берлин

26 фев. 2024, 13:12
, ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Няколко речи на церемонията за закриване Берлинския кинофестивал, в които Израел беше обвинен в извършване на „геноцид“ предизвикаха остри реакции заради открития антисемитизъм.

„Антисемитизмът няма място в Берлин и това е валидно и за артистите.“ каза кметът на Берлин Кай Вегнер в Екс. „Това, което стана вчера на Берлинале е перспектива, която не можем да толерираме.“ и поиска обяснение от организаторите на фестивала.

Участници във фестивала, по време на заключителните церемонии, обвиниха Израел в геноцид заради офанзивата в Газа, поради която над 80 % от населението се евакуира в южните части на ивицата и това създава хуманитарна криза. Според „Хамас“, които управляват ивицата Газа независимо от 2007 г., отговорността за опазване на цивилните е на Израел и ООН, а по техни данни, са загинали над 25 хиляди души, като не се споменава колко от тях са бойци на „Хамас“.

В речите на фестивала не се казва нищо за бруталната атака на „Хамас“ над Израел от 7 октомври, когато бяха убити 1200 души цивилни, а 250 бяха отвлечени, като около 100 души още са в неизвестност и са заложници на „Хамас“.

Бен Ръсел, който спечели награда за филма си Direct Action, излезе на сцената с традиционна палестинска дреха, символизираща палестински национализъм.

Създател на документални филми с палестински произход спечелил награда за филм, разказващ за изгонването на палестинци от Западен бряг, обвини Израел в „масови убийства“ от сцената.

Хелге Линд, член на парламента описа тези изказвания и коментари като „шокиращи“.

„Срам ме е, че хора от моята страна аплодират обвинения в геноцид срещу Израел.“ каза тя.

Фестивалът се финансира предимно от правителството на Германия, което е категорично отхвърля всички форми на антисемитизъм.

В изявление, организаторите на фестивала казаха, че изказванията на артистите са независими и „по никакъв начин не представляват“ мненията на Берлинале, но всички изказвания следва да бъдат допускани, ако „спазват законовата рамка“.

Организаторите казват още, че „разбират възмущението“ предизвикано от изказванията, които са „твърде едностранни“.

Източник: Euronews

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари