Изкуственото слънце на Китай

25 апр. 2024, 12:35
,
China's artificial sun fusion reactor
 Автор: AleksM
Прочетена:

Стремежът на Китай е до 2035 година да си конструират изкуствено слънце. Да прочетохте правилно, искат да си създадат собствен енергиен източник, който да им осигурява достатъчно енергия. А дали е възможно? Китай винаги е привличал внимание с атрактивни проекти и иновации, но дали този път не се цели прекалено високо?

Ядрен синтез

Правителството на Китай сформира нов национален промишлен консорциум, фокусиран върху развитието и напредъка на технологията за ядрен синтез. Консорциумът China Fusion Energy Inc. се ръководи от Китайската национална ядрена корпорация (CNNC). Тя провежда научноизследователска дейност, строителство, производство и експлоатационни дейности, по отношение на ядрената енергия. Изследваният включват ядрения горивен цикъл, ядрените приложения и опазването на околната среда.

Обединяване на ресурси

Консорциумът е създаден, за да обедини национални ресурси и да стимулира развитието на термоядрена технология в Китай. Включително чрез първоначални научноизследователски и развойни дейности, в областта на високотемпературните и свръхпроводящи магнити. Както и съхранението на енергия, с голям капацитет и производството на тритий.

Участват 25 основно държавни компании и изследователски институти, които имат опит в енергетиката, строителството и други подходящи области. Няколко от по-големите компании са State Grid Corp., China Three Gorges Corp., China Baowu Steel Group Corp. и China Aerospace Science and Industry Corp. Една частна компания и четири университета също са част от проекта.

Голяма част от технологичното ноу-хау за проекта ще бъде получено от изследвания, проведени в Югозападния институт по физика, свързан с CNNC, и Института по физика на плазмата, свързан с Китайската академия на науките.

Изкуствено слънце

Китай все повече проявява интерес към ядрения синтез. Държавният съвет на Китай наскоро обяви, че контролираният ядрен синтез, е единствената посока, за бъдещата енергия. Тази област в момента се развива много бързо в Европа и Съединените щати. В този контекст централното правителство на Китай, започва да обръща повече внимание на индустрията, за да не изостава, от основните си конкуренти.

Китайското правителство си постави за цел да изгради първия индустриален прототип на термоядрен реактор. Той ще бъде перлата в енергийното развитие, в бъдеще. До 2035 година, проектът наречен, ,,изкуствено слънце“, трябва да функционира. Властите се надяват да започнат широкомащабно, търговско производство на термоядрена енергия, до 2050 година.

Ползи от централизацията

Консорциумът се възползва от централизацията на китайското правителство и корпоративната система, което подпомага фокусирането на ресурсите и координирането на усилията. Китай демонстрира, че е ключов играч в термоядрената технология. Между 2011 г. и 2022 г. Китай е подал повече патенти в областта на термоядрената технология, от всяка друга страна. В допълнение, той докладва за напредъка на изследванията, свързани с термоядрения синтез от токамак реактора HL-2M на Югозападния институт по физика в Чънду. И участва в Международния проект за термоядрен експериментален реактор на 35 държави.

Новата китайска Fusion Energy Inc ще обедини национални ресурси, в стремежа си да изгради „изкуствено слънце“

До къде ще стигнат изследваният на термоядрения синтез и има ли бъдеще тази технология, ще разберем съвсем скоро.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари