Хизбула изстреля 200 ракети срещу Израел

4 юли 2024, 18:15
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Ливанската терористична група Хизбула, която контролира по-голяма част от страната, пое отговорност за над 200 ракети, изстреляни срещу израелки военни бази в последните два дни. Това е отговор на удар, убил висшестоящ командир, обявиха от Хизбула.

Израелската армия потвърди, че „множество обекти и подозрителни въздушни цели“ са навлезли на тяхна територии от Ливан, като повечето са прихванати и унищожени. Не се съобщава за жертви.

Израел също каза, че поема отговорност за убийството на Мохамад Наамех Насер, лидер на една от трите регионални дивизии на Хизбула в южен Ливан. Малко по-късно, Хизбула изстрелва ракети и дронове срещу северен Израел.

Тази атака е най-голямата ескалация от страна на Ливан в засилващия се регионален конфликт, а американски и френски дипломати се опитват да допринесат за деескалация.

Израелки официални лица казаха, че ако усилията за деескалаиця не доведат до очакваните резултати, може да се стигне до война с Ливан.

Израел вижда Хизбула като най-директната заплаха за сигурността си и според тях, групата има над 150 хиляди ракети от различни видове. Израел води война с Хизбула през 2006 г., която не завършва с формално примирие.

Източник: Euronews

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари