Изненада на френските избори: лявото спечели, но без мнозинство

8 юли 2024, 16:40
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

След като левите партии във Франция се обединиха в „Нов народен фронт“ и  оттеглиха някои кандидати в стратегически ход с цел победа на повече места, те спечелиха втория тур, но без мнозинство. На второ място е обединението на президента Макрон, а партията на Марин Льо Пен остава на трето място.

Въпреки резултата, поради разпределение на местата в Асамблеята не е ясно как ще се формира мнозинство, нито знаем кой ще бъде премиер. Президентът Макрон зави, че детайлите ще бъдат решавани след предстоящата среща на НАТО, където той ще присъства, а първата сесия на новия парламент е на 18 юли.

За мнозинство са нужни минимум 289 места от 577, а Националната Асамблея е най-важния законодателен орган на страната и има последната дума след Сената.

Макар да не е прецедент в Европа, във Франция никога не е имало Национална Асамблея без изявено мнозинство, а сега победителят получава едва около 180 места.

Така, ще се наложи да се търси консенсус с повече от една политическа сила, а те, дори в обединенията, които се явиха на изборите, са разделени относно разнообразие от политики – от данъци до имиграция.

Центристката коалиция на Макрон, която досега имаше почти пълно мнозинство, вече няма да може да прокарва самостоятелно политиките си.

Вляво на политическия спектър има най-ясно разделение, особено след началото на войната в Газа, когато някой от крайно левите изразиха антисемитски позиции и понесоха остри критики от страна на по-умерените си колеги.

Президентът Макрон каза, че няма да работи с крайно-левите, а според закона във Франция, той трябва да посочи премиер както и да договори членове на кабинета, но няма срок за това, нито има задължение премиерът да бъде представител на спечелилите изборите.

 

Източник: Euronews

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари