„Таймс“ отразява протестите в Барселона срещу масовия туризъм

9 юли 2024, 12:21
,
la rambla barcelona
 Автор: AleksM
Прочетена:

Британският вестник отразява демонстрациите срещу посетителите на град Барселона.

Претъпканите улици, шумовото замърсяване и антисоциалното поведение са някои от проблемите, цитирани от жителите на Барселона, които настояват за ограничаване на броя на посетителите. Те също така подчертават ефекта, който тази туристическа атракция има върху цените на наемите и закупуване на имоти. „The Times“ съобщава за демонстрацията, на Ла Рамбла, от повече от 140 организации, включително квартални асоциации, еколози и профсъюзи, които поискаха регулиране на масовия туризъм.

Сред показаните лозунги беше призив към кмета на Барселона – Хауме Колбони, от Каталунската социалистическа партия, да предприеме допълнителни мерки. Като например, ограничаване на броя на круизните кораби, полетите и броя на кафенетата по тротоарите.

Колбони, който наскоро обяви план за забрана на краткосрочните наеми в града от края на 2028 г., отговори чрез социалната мрежа Twitter/X, че неговият „ангажимент за ограничаване на масовия туризъм и последиците от него за града е непоколебим“.

Барселона не е единственият град в Испания, който е виждал подобни протести. Подобни протести бяха проведени по-рано тази година в Майорка, Малага и Канарските острови. На най-оживените туристически места се появиха антитуристически графити и плакати с послания като „Моя мизерия, твоят рай“ и „Дигитални номади, не сте добре дошли тук“.

През 2023 г. Испания е втората най-посещавана страна в света, след Франция с повече от 85 милиона туристи. Тази цифра е с 19% по-висока от предходната година, според класацията на Световния туризъм на ООН. През 2024 г. се очаква Испания да изпревари Франция като страна номер едно, по брой посетители.

 

Източник :La Razon

 

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари