Реформист спечели президентските избори в Иран

6 юли 2024, 14:19
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Реформистът Масуд Пежешкиан спечели извънредните президентски изброи в Иран. Той обещава да работи със Запада и да облекчи правилата за покриване на лицата на жените. Важен момент е, че не цели радикална промяна в теократичната форма на управление, базирана на шиитската религиозна доктрина и напълно признава върховенството на Аятолах Али Каменеи в държавата.

Пежешкиан печели изборите с 16.3 милиона гласове, срещу 13.5 милиона за опонента му, като изборите се провеждат без международно наблюдение.

Новият президент е дългогодишен законодател и лекар и ще поеме длъжността в тежък за страната момент, при предстоящи избори в САЩ и ескалиращата война в Газа.

Това бяха изборите с най-малка избирателна активност от Ислямската революция от 1979 г. насам, а властите отдавна посочват като причина за това подкрепата в страната за теокрацията. Режимът в Иран е обект на санкции от страна на запада, които влияят върху икономиката, а във връзка с потъпкването на човешките права има и масови демонстрации, които са брутално потушавани.

Според властите, избирателната активност е 49.6 % с около 600 хиляди невалидни бюлетини.

Това е и първият президент от западен Иран, а кампанията му се фокусира върху обединението на различните етноси, като хора с произход от западнат част на страната се считат за по-толерантни, поради по-голямото етническо разнообразие там.

„Не очаквам нищо от него, щастлив съм, че гласуването постави спирачка на хардлайнърите.“ казва банков служител от Техеран, който гласува за Пежешкиан. „Надявам се Пежешкиан да върне администрацията в състояние, при което хората да почувстват, че ще има „утре“.“

ИЗточник: Euronews

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари