Океанско течение под заплаха от колапс

10 фев. 2024, 14:17
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Система от течния, която разпределя топлината в Атлантика може би показва признаци на приближаващ колапс. Това ще доведе до промени в климата и дестабилизация на настоящите модели на времето в някои райони.

Ново проучване използва иновативен метод за оценка на теченията, за да открие тенденцията в тяхната динамика.

Става дума за основното течение в Атлантика, наречено Атлантическа меридионална циркулация (AMOC). То пренася топлина от тропиците към Северния атлантик, където водата се охлажда, става по-солена и потъва надолу, откъдето се транспортира отново на юг.

Течението пренася и хранителни вещества за морските животни и поддържа климата в големи части от северното полукълбо относително умерен.

Океанските течения съществуват в баланс, който зависи от температурата, налягането и солеността на водата, а от десетилетия има данни, че циркулацията в океана ще се повлияе съществено от глобалното затопляне.

Много изследователи смятат, че AMOC ще се забави, но в действителност, нямаме солидни доказателства за това, тъй като детайлни наблюдения се провеждат едва от 2004 г. Знаем обаче, че течението е спряло преди 12 хиляди години, след като за кратък период са се стопили много ледници.

Новото проучване симулира рязко увеличаване на сладката вода към зоните, където се намира това течение, опитвайки се да прогнозира системата в условия на топене на ледници и отток от обилни валежи.

Според моделът, при увеличаване на сладката вода, течението бавно започва да отслабва, докато спре изцяло. Това е първият път, в който такъв сложен модел прогнозира спиране на течение и изследователите смятат, че това „са лоши новини за климата и човечеството.“

Проучването не дава времева рамка, в която ще се случи предполагаемото спиране на течението, а е нужно да се симулират и други въздействия.

„Но поне можем да кажем със сигурност, че сме поели в посока на точките на обръщане.“ казва един от авторите на проучването.

Точките на обръщане са предполагаеми моменти от бъдещето, когато елемент от климатичната система ще претърпи необратими и неблагоприятни за човечеството промени.

Например, ако AMOC спре, когато и да се случи това, може да очакваме спад в температурата в части от северното полукълбо с до 30 градуса за поне век.

В южното полукълбо ще има увеличение на температурата, а морското ниво може да се повиши с до 1 метър.

Всичко това ще окаже най-съществено влияние не върху хората директно, а върху екосистемите, от които черпим ресурси.

Очевидно е, че засега нямаме начин да се адаптираме към такива промени.

Проучването е значимо, защото при висока сложност показва директна връзка между увеличението на сладката вода в части от океана и спирането на основно океанско течение. При по-стари и прости модели се открива същото, но много изследователи смятаха, че новите, по-комплексни симулации ще покажат друга реалност.

Разбира се, само по себе си проучването не доказва, че ни чака апокалипсис, но добавя нови данни към познанието ни за климата и показва недвусмислено, че колкото и да е сложна планетарната климатична система, все пак тя има ограничения, отвъд които няма връщане назад.

Източник: CNN

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари