Нов закон в Украйна позволява на загинали войници да имат деца

18 фев. 2024, 15:46
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

В Украйна се работи по нов закон, който ще допуска партньорите за загинали на фронта бойци да могат да ползват техни замразени репродуктивни клетки, за да създават деца. Ранени войници, които имат репродуктивни трудности вследствие от нараняването, също ще могат да ползват тази услуга, за да имат деца.

Планира се държавата да съхранява замразените клетки за три години след смъртта, а починалият биологичен родител ще бъде вписан в акта за раждане на детето.

Според авторите на законопроекта, след инвазията на Русия в Украйна за военните животът става все по-труден и често отлагат семейството за по-късно, а в някои случаи „по-късно“ не идва.

От законът ще имат полза много хора. Въпреки че украинските власти не разкриват загубите си, според предположения на САЩ, около 70 хиляди украински военни са загинали досега, а ранените са поне двойно повече.

Защитата на правото на войниците, които рискуват и понякога жертват живота си за свободата на Украйна, да имат деца, отдавна се обсъжда в страната. Още от първите дни на войната, някои клиники предлагат на военнослужещите безплатно замразяване и съхранение на репродуктивни клетки, но досега нямаше законов начин, по който да бъдат ползвани.

Запазването на репродуктивни клетки, макар и да не е табу в страната, започва да придобива масова популярност едва в началото на войната, а днес това е възможност за много хора и би трябвало да се подкрепя от общността, смятат привърженици на законопроекта.

„Ние сме на фронта не заради себе си, а заради бъдещето, заради нашите деца.“ казва анонимен военнослужещ.

„Ако ти си добър войник, доказал си, че си достоен син или дъщеря на Украйна, тогава остави наследници.“ смята той.

Засега повечето военнослужещи, възползващи се от замразяване на репродуктивни клетки са мъже, но от началото на войната с Русия, има увеличение с 20 % на военнослужещите жени, така че вероятно и те ще се възползват от тази опция.

Мария, военнослужеща на 25 години, която в момента е по майчинство с първото си дете, а съпругът ѝ също е в армията, казва:

„Живеем в несигурни времена и със съпруга ми обмисляме да имаме второ дете по-късно. Искаме да имаме тази опция, ако нещо се случи.“

„Това е форма на почитане на падналите герои, защитници на страната ни. Те трябва да имат правото и достойнството да бъдат преродени в децата си.“ смята тя.

Източник: CNN

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари