Пореден акт на жестокост: Нарастват случаите на отровени котки в Монтана

21 мар. 2023, 12:27
 Автор: Ивета Попова
Прочетена:

Пореден акт на жестокост и агресия към животни. В град Монтана се увеличават случаите на отровени котки, както улични, така и домашни. Твърди се, че животните са отровени с помощта на антифриз. Местни жители съобщават, че през изминалата седмица общо десет котки са загинали вследствие на отравяне.

Местният ветеринар д-р Стоян Даков обясни, че постоянно се случва хора да идват в клиниката му с котки, които се нуждаят от спешно лечение. Най-честите симптоми са повръщане и обща отпадналост. Според него животните получават гърчове, неспокойни са и се движат по некоординиран начин. В повечето случаи повръщането преминава в неврологично състояние, а по-тежките симптоми идват до няколко дни след отравянето. Тогава възниква и сериозното отравяне на животните, особено при някои от вътрешните органи, за които в много редки случаи има спасение.

Ветеринарят споделя, че при него пристигат котки не само от града, но и от съседни села по същата причина. След направени тестове и съответните изследвания се установява за каква отрова става въпрос. Ако няма начин котката да бъде спасена се прибягва до приспиване, за да може животното да спре да се мъчи. Д-р Даков обяснява, че отровата напълно блокира и запушва бъбреците на животното и впоследствие те отказват да функционират. Той отправи апел към всички стопани на котки да бъдат наблюдателни с какво се храни домашният им любимец и при съмнение за отравяне веднага да посетят ветеринарен лекар.

 

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари