Нови доказателства, че на Марс е имало вода

27 ян. 2024, 13:30
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Последните данни, събрани от роувъра на НАСА Perseverance, който се намира на Марс, потвърждават наличието на седиментни скали, които се образуват когато има вода. Такива скали са намерени в кратера Jerezo, който може би е бил покрит с вода някога.

Откритията са извършени с радар, част от инструментите на роувъра, който изследва подземния слой и според анализите, големи райони от Марс вероятно са били покрити с вода, а знаем, че това означава и възможност за наличие на живот.

Проучването с новите данни, събирани през 2022 г. по дъното на кратера и в околностите му е публикувано в сп. Science Advances.

Радарът достига до около 20 метра под земята и така са открити неоспорими доказателства, че в този район е имало вода, която е носила скални или почвени частици и те са се утаявали постепенно, образувайки слоеве, ясно видими с радара и подобни на такива слоеве, образувани в земни езера.

Това откритие потвърждава предишните данни, според които студеният сух Марс някога е бил топло, влажно място, може би обитаемо.

Роувърът е събрал и проби от седиментните слоеве, които ще донесе обратно на Земята за изследване, като се счита, че седиментите са се образували преди около 3 милиарда години. Най-старите известни форми на живот на Земята са отпреди 3.7 милиарда години.

На Марс също са открити и вулканични скали, като и при тях е установено влияние от вода.

Следи от ерозия и преди образуването на седиментните слоеве, и след тях показват, че мястото е с богата геологична история.

Пробите, които роувърът събира ще достигнат до Земята най-рано през 2033 г.

 

Източник: Reuters

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари