Сексуални престъпления в Протестантската църква на Германия

26 ян. 2024, 13:15
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Поне 1253 служители на Протестантката църква в Германия са извършили сексуално насилие в последните десетилетия срещу най-малко 2225 души. Това разкрива независим доклад, публикуван вчера. Той е резултат от изследване и анализи на документи от регионални църкви и църковна организация, осигуряваща социална помощ на нуждаещи се.

Според авторите на изследването, не са анализирани в детайли данните за всички служители като пастори и дякони, а само записи, касаещи организационни и дисциплинарни събития. Според тях, реалният брой извършители на сексуално насилие надхвърля 3500.

„Това е само върхът на айсберга.“ казва Мартин Валцавик от Университета в Хановер, който координира проучването върху сексуалните престъпления на Протестантската църква в Германия.

Проучването се финансира от самата църква, започва през 2020 г. и е на стойност 3.6 милиона евро. Целта му е анализ на структурите в църквата, които осъществяват и популяризират насилие и злоупотреба с власт. Организацията, под чиято шапка са събрани около 20 регионални протестантски църква в Германия представлява около 19.2 милиона души, членове на църквата.

„По време на представяне на доклада в Хановер, главата на Съвета на протестантската църква, епископ Кирстен Феер се извини на жертвите „ от цялото си сърце“.

„Като институция, ние сме виновни за безброй престъпления срещу безброй хора.“ каза той и обясни, че той самият е „дълбоко шокиран“ от общата картина, която проучването разкрива.

„Откакто се занимават с тази тема, съм искрено разтърсен от всеобхватното насилие над толкова много хора в църквата ни.“ казва Феер. Според него, църквата ще приеме резултатите от изследването „със смирение“.

Протестантската църква не неединствената, чиито служители са вършили сексуално насилие. През 2018 г. католическата църква на Германия публикува подобен доклад, според който поне 3677 души са насилвани от църковните служители между 1946 г. и 2014 г., като повечето са 13-годишни или по-малки момчета.

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари